Prima Pagina
Istoric
Viata Sf. Stefan
Preot paroh și slujitor
Album Foto
Calendar ortodox 2008
In memoriam
Regasiri
Rugãciuni
Invataturi
Doriti sa ne sprijiniti?
Vã recomandãm
Multumim

 

 

 
Începând cu 28 iulie 2004

 

 

 

 

In Memoriam

diac. prof. Emilian Vasilescu

 

 

Prefață scrisă de soția Maria (Mariana) Vasilescu pentru ediția a III-a a manualului de Istoria Religiilor

 

 

Concepută inițial ca manual pentru studenții în teologie, „Istoria religiilor” a suscitat la edițiile anterioare interesul unui cerc de cititori cu mult mai larg, epuizându-se foarte repede. Acesta este motivul principal pentru care cartea Profesorului diacon Emilian Vasilescu pornește astăzi din nou către cititori.

Autorul acestei cărți s-a născut în anul 1904 într-o familie cu îndelungată ascendență de preoți și învățători de țară. Rămas foarte devreme orfan de ambii părinți, a trebuit să muncească încă din adolescență pentru a se putea întreține singur pe perioada cât a fost seminarist și student. Cu toate acestea, a obținut două licențe și doctoratul, după care și-a continuat studiile la Paris. A urcat, prin muncă și merit personal, toate treptele ierarhiei universitare la Institutele teologice din Sibiu și București, bucurându-se de considerația tuturor celor ce i-au fost colegi, studenți și doctoranzi. În 1985, cunoscătorul atâtor religii a plecat dintre noi senin, cu deplina credință a Reînvierii, la puțin timp după ce a fost sărbătorit pentru împlinirea vârstei de 80 de ani în aula actualei Facultăți de teologie ortodoxă a Universității București.

Neavând cum să mai beneficieze de revizuirile și adăugirile autorului, ediția de față a „Istoriei religiilor” este copia întocmai, fotografică, a ediției a II-a, din 1980. De aceea, îi rog pe cititori să manifeste îngăduință față de puținele locuri din carte în care se pot resimți constrângerile și atmosfera anilor de dinainte de 1989.

Și pe această cale, exprim Editurii Didactice și Pedagogice și, în mod deosebit, Domnului Director General Constantin Floricel cele mai calde mulțumiri pentru această reeditare, care are pentru mine, în multe privințe, valoarea unei reîntoarceri a soțului meu, Profesorul Emilian Vasilescu.

 

                                                                                                Mariana Vasilescu

București, octombrie 1998 

 

 

• Viata si activitatea •
• Lista publicatii •
• Cuvântare sutinută  la împlinirea vârstei de 80 de ani •
• Prefață scrisă de soția Maria (Mariana) Vasilescu •
• Scrisori primite de la Părintele prof. Dumitru Stăniloaie •

          

 
Ultima actualizare: 29 dec. 2007.

Copyright: Biserica Sfântul Ştefan - Călăraşi, Bucureşti